Zbierky DobroMA pre Ukrajinu

Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine (24. februára 2022) sme spustili našu FB stránku https://www.facebook.com/DobroMA, ktorá je pre najrýchlejšie oslovenie ľudí najefektívnejšia. Po vzhliadnutí prvých reportáži z Ukrajiny i z našich hraničných priestorov sme usúdili, že nie je nad čím váhať – treba konať. Po krátkom koordinačnom stretnutí sme v piatok (25. 2.) zverejnili prvú výzvu na zbierku. Tá sa uskutočnila v nedeľu 27. februára v priestoroch neziskovej organizácie Vstúpte.

Ľudia zareagovali na našu výzvu výborne. Vyzbierali sme mnoho potrebných vecí – oblečenie, hračky, deky, spacáky, dojčenské potreby, detské plienky, hygienické potreby, potraviny. Naše očakávania boli niekoľkonásobne prekročené a s tým aj kapacity. Ešte počas zbierky sme vybavovali dobrovoľníkov, ktorí by boli ochotní odviesť veci do Humenného. Nakoniec v priebehu 24-hodín odišli z Malaciek tri plné veľké autá priamo do stanového tábora Záchranného zboru HaZZ.

Dušana Mikulčáková s dcérou Katkou a manželia Pelecovci ešte v pondelok, deň po zbierke, doručili vyzbierané do Humenného.

V úvode týždňa sme sa spojili s ďalšou veľkou organizáciou – Bratislavskou arcidiecéznou charitou a zisťovali ako a čím by sme vedeli pomôcť. Druhú zbierku pre Ukrajinu sme vyhlásili na štvrtok 3. 3. Ľudia boli opäť skvelí a štedrí. Boli dojemné tie rozhovory a obrazy ľudí, ktorí prichádzali. Sestričky z nemocnice, ktoré spolu s pani doktorkou vyzbierali potrebné. Návštevy z malackých lekární, ktoré sľúbili, že budú s nami spolupracovať pravidelne. Stačí menej, ale pravidelne. Toto bude treba. Prišli aj z vietnamského obchodu s bohatým balíčkom krásne označeným. Mamička, ktorej na kočíku visela igelitka s potrebnými vecami. V ňom sedel chlapček, ktorý akoby symbolicky posielal dobroty svojim kamarátom. Ukrajinec Ivan prišiel aj so svojou manželkou Toňou. Točili sa autom dvakrát, toľko toho priniesli.

Po druhej zbierke odišla z Malaciek plná dodávka Bratislavskej arcidiecéznej charity. Rovnako dve autá do Humenného a plný kufor na záchytného tábora migračného úradu do Gabčíkova. Tu majú ubytovaných asi tristo žien s deťmi.

Momentálne sa väčšiu zbierku robiť nechystáme. Snažíme sa vytvoriť stabilné miesto na príjem a výdaj vecí, ktoré budú potrebovať ukrajinské rodiny prichádzajúce do Malaciek a okolia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *